Børnehaven
Velkommen til Børnehaven
På Børnehuset Eventyrskoven har vi en gårdsplads med bord-bænke-set, hvor der plads til hygge og fordybelse. På gårdspladsen bliver forældre og børn flaget ind med vores fine Dannebrogsflag, og ved indgangen kan både forældre og børn sige godmorgen og farvel til vores små kaniner. Kaninerne er placeret i gårdspladsen for at medvirke til den rolige atmosfære.
Ved siden af vuggestuens del af bygningen ligger deres legeplads. Legepladsen her er kun til vuggestuebørnene, da alle børn skal have plads til at kunne lege i deres eget tempo. Skoven bruges dog af alle aldre. Ved siden af legepladsen går vores ponyer og geder sammen. Børnene hjælper til med at fodre og gøre rent ved dyrene.
Udover dyrene har vi også bede, hvor hver stue (både vuggestue og børnehave) har deres egen kasse. I kasserne har børnene selv været med at plante. Her er både frugt og grønt.
Bag bygningen har vi en fantastisk stor skov. I skoven er det store legeområde, bålhus og håndværks værksted. Rundt om og igennem hele skoven er der masser af stier, der leder til de forskellige faciliteter. Derudover har vi også en lille bro over Vindinge å. Ved bålpladsen er der en brønd og stor aktivitets/opbevaringskasse.
Et stykke fra bålstedet ligger børnehavens legeplads. På legepladsen er der blandt andet klatrestativer, legehuse, rutsjebane, snurretop, vipper, gynger, sandkasser, tipi (til historielæsning) og et udendørs toilet. Her har vi også 2 store bakker, som er med til at styrke børnenes motoriske udvikling. Børnene elsker at lege på dem - og en af dem har en tunnel.
Bag dette har vi et smukt stort Egetræ. Her har vi også en scene, hvor de kan have koncerter og lave skuespil. Vi har en stor grusbane til mooncars, cykler osv.
Dagligdagen i Børnehaven
06.30 - 07.00
Børnehaven åbner og der serveres morgenmad for børnene
07.00
Stuerne åbnes efterhånden som personalet møder ind
09.00 - 09.30
Alle børnehavens stuer samles i fællesrummet for
at sige hej og synge fællessange.
09.30 - 10.00
Børnene nyder den serverede formiddagsfrugt og der gøres klar til udendørs leg
10.00 - 11.30
Planlagte "forløbs-aktiviteter" med afsæt i Den Styrkede Pædagogiske Læreplan
11.30 - 12.30
Der serveres lækker frokost fra Eventyrskovens køkken,
vi spiser udenfor - hvis vejret er til det
12.30
De mindre (eller trætte) børn bliver lagt til at sove, for de andre børn
åbnes der til fri leg i børnehavens workshops.
14.00
De forskellige workshops lukker og børnene spiser deres eftermiddags-
madpakke på egne stuer. Der læses/fortælles en historie
Resten af dagen går på fri leg og hygge indtil børnene hentes.
16.45
Børnehaven lukker. Om fredagen lukker børnehaven kl. 16.30
Workshops'ene
Krea Værksted
Bålhygge inkl. historiefortælling (hvis vejret er til det)
Udendørsleg (fodbold, mooncar ræs osv.)
Open By Friday (Skuespil)
Vores pædagogiske overvejelser bag børnenes dagligdag/aktiviteter
Der fri leg efter morgenmaden, så børnene på deres egne præmisser kan vågne op, og på den måde få en god start på dagen.
Der er fællessang hver morgen undtagen om onsdagen, hvor de har oplæsning i egen stue. TIl hver fællessang synges en bestemt sang, som beskriver børnehaven, og en dag på ugen bestemmer de forskellige stuer hvilken anden sang der skal synges. Det at de stuevis for lov til at vælge en sang, viser både selvstændighed, men også samarbejde. Da de selv bestemmer sangen, men også skal blive enige om den med deres kammerater på stuen.
Den styrkede pædagogiske læreplan bruges altid i vores pædagogiske arbejde. I vores nuværende forløb arbejder vi med Natur, udeliv og science som overemne, og Læring som underemne. Derfor ville vores obligatoriske aktiviteter i dette forløb indebære, at børnene hjælper til i urtehaven, men samtidig tager ud i skoven og kigger på hvad end de nu kan finde.
Vi inkorporerer IT ved at tage iPads med på nogle af vores skovture. Vi bruger dem til at slå forskellige ting op som børnene finder i naturen. Eks. hvis børnene spørger ind til de forskellige planter, træer, svampe osv. så kan man finde navnene på de ting og børnene bliver klogere på verden omkring sig og de har lyst til at være nysgerrige en anden gang.
Vi har valgt at lave 'workshops' hvor børnene kan komme og gå, for at de har noget at lave, uden de skal være bundet til det.
Vi valgte at lave en Fredags tradition "Open by Fredag", hvor der bliver åbnet op for scenen (enten inde eller udenfor). Børnene lærer deres grænser at kende, og gennem repetition bliver de i længden mere trygge ved scenen og dermed mere modige. Nogle gange øves der bestemte stykker som forældre bliver inviteret til at se.
Natur-Bingo
En af ugens planlagte aktiviteter er "Natur-Bingo", læs mere om aktiviteten, hvis du er nysgerrig.

Natur-Bingo er (ligesom vores andre aktiviteter) planlagt ud fra aktivitetshjulet.
Vores aktivitet foregår som en form for "naturbingo" Det går ud på at pædagogerne finder en plakat frem hvor der er nogle billeder, af nogle forskellige ting som man kan finde ude i naturen. Det går så ud på at børnene skal finde de ting der er på billederne ude i skoven som er i børnehaven. Man kan lave den på mange forskellige måder, men lige den her gang har vi valgt at have fokus på menneskeskabte ting ude i naturen, altså ting vi mennesker har lavet. Vi vil have fokus på at der skal være plads til både naturen men også menneskeskabte ting.

Tid: Tiden til aktiviteten kan man lidt selv bestemme, det kommer meget an på hvor lang tid børnene synes det er sjovt. Men i den ugeplan vi har lavet, er der tider på dagen hvor man laver aktiviteter, og så kan man sætte den tid af til det.
Retningslinjer: Der er som sådan ikke nogle retningslinjer for vores aktivitet. Der er dog nogle få fx. at man skal gå ud i naturen, og man skal finde de ting der er på billederne (så man ikke bare finder tilfældige ting)
Relationer: Børnene har gode muligheder for at danne nogle super gode relationer, de kan gå sammen om at finde de her forskellige ting, og fordybe sig i det. De danner jo også en relation til naturen, som forhåbentlig er en god relation, fordi de synes at det er sjovt at skulle ud og rode rundt i jord osv. for at finde tingene som er på billeder.
Rum: Rummet er meget fleksibelt. Overordnet er det jo den natur som man har til rådighed, om det så er et stort skovområde eller om det er et område ved en sø.
Rekvisitter: Der er ikke super mange rekvisitter i vores aktivitet. Men der er jo den her "plakat", som de skal kigge på for at vide hvad de skal ud og finde. Og så er der jo selvfølgelig naturen.
Krop: Børnene bruger i den grad deres krop. Både når de skal ud i naturen, men også når de er ude i naturen. De bruger en hel del af deres sanser, når de skal lede efter de forskellige ting. De bruger bl.a deres se, høre, føle, vestibulær (laborant) Sansen. De bruger også deres finmotorik når de skal ned og grave i jorden for fx at finde en snegl, de bruger også deres finmotorik når de skal samle tingene op fra jorden.
----------------------------------------------
Alle disse ting skulle meget gerne være med til at skabe en god dynamik i aktiviteten. De skulle også gøre sådan, at der bliver skabt god energi i aktiviteten. Hvis der er noget der ikke helt fungere i aktiviteten kan man justere på legen som fx. hvis rummet var for stort til at aktiviteten ville hænge sammen, kan man enten gør det mindre eller større, så det kommer til at fungere.
Eksempler på andre aktiviteter
Kunst i naturen (Natur mandalaer)
Insekthoteller
Genbrugskunst og genplantning
Bidrage til at bevare naturen ved at reducere affald og have temadage om at passe på naturen
Forskelligt håndværk i værkstedet
Temaudstillinger (Der passer til deres elementet på stuerne)
Madlavning og smagning (Indendørs og udendørs evt. over bål)
Sensoriske oplevelser (Sensorisk bakke med sand, vand, tørrede blade, mos og små dyr, hvor børnene kan røre, lugte og udforske forskellige teksturer og materialer)
Kost
Formål
- Barndommen er den vigtigste periode for os og det er den, der skaber rammer for os resten af livet. Derfor vil vi være med til at skabe en sund og stærk krop for børnene, som de vil sætte pris på når de bliver ældre. Vores formål er at skabe et sundt og godt livsfundament. Kostens effekt skal derfor være at gøre børnene mætte, og derudover også præsentere dem for en hel masse forskellige former for mad, for at udvikle deres smagsløg. Det skal være sundt og lækkert på en og samme tid. Vi sørger også for at have en god stemning når det er tid til mad. Vi spiser ude i naturen, når vi kan, vi kan godt lide at pynte bordet med eks. blomster eller grene. Børnene er med til at skabe hyggen så der er noget at være samlet om.
Økologi
- Vi gør vores bedste for at holde maden økologisk.
Morgenmad
- Serveres af børnehaven. Morgenmaden består af havregryn med rosiner eller sunde hjemmelavede boller.
Madpakker - Efterniddagsmad
- Eftermiddagsmadpakken skal medbringes af forældre. Det er op til forældrene, hvad de giver med, men vi opfordre dem til at lave en sund og lækker madpakke uden slik og alt for meget snack. Vi ser også gerne, at det der er pakket, er noget børnene kan spise uden hjælp. Eks. at ostehapsen er åbnet på forhånd.
Frokost + formiddagsfrugt
- Se madplan
Der er lavet en madplan for hver unge som eks. består af meget forskelligt som, bålsuppe, lasagne, rugbrød og sund pizza.
Fødselsdag + andre højtider
- Vi fejrer fødselsdag i Børnehaven, for dem der ønsker det. Børnene må gerne dele ud, dog ser vi gerne, at det ikke er noget kæmpe stort eller usundt, men noget de kan sidde og hygge med når de spiser.
Madplan





De voksne i børnehaven



















